A közérthető szöveg. Értse mindenki, amiről írsz!

Egy nő a laptop előtt ülve a fejét fogja.

Másnak is megmutatnád? Oszd meg!

Te hallottál-e már olyat, hogy valaki arról panaszkodott, egy weboldal szövegét túl könnyű volt elolvasni és megérteni? Hát én még nem. És mégis sokan vannak, akik szerint a könnyen érthető és áttekinthető szöveg nem szakszerű. Vagy nem elég komoly.

Nehéz elképzelni, pedig akár lehetséges lehetne: a webshopok, a NAV, az önkormányzat, a bankok és pénzügyi szolgáltatók, az orvosok és kórházak (és hosszan lehetne sorolni) mind-mind olyan dokumentumokat tennének közzé és küldenének, amit pontosan értesz, és aztán tudod, mik a lehetőségeid és mi a teendőd… Elképzelhetetlen?

Bosszankodsz a felsoroltak miatt?

De vajon a te olvasóid mindent értenek a weboldaladon? Érdemes lehet átnézni a saját weboldalad szövegeit is!

Mitől közérthető egy szöveg?

A közérthető szöveg vagy közérthető fogalmazás (plain language) az, amit minden olvasója elsőre megért. Akkor közérthető egy szöveg, ha az olvasója

  • meg tudja találni az információt, amire szüksége van,
  • minden részletében megérti, amit talált,
  • és fel is tudja használni az információt a céljai eléréséhez.

Ha a weboldalad tartalmával kapcsolatban sokszor kapsz nagyon hasonló kérdéseket, amire az olvasóid keresték a választ, de nem találták, akkor egyértelmű, hogy a tartalmad nem közérthető. A jó hír, hogy ez folyamatosan fejleszthető!

Közérthető = lebutított?

Amikor elolvassuk egy weboldal tartalmát, a tulajdonosnak vissza szoktunk jelezni, ha úgy ítéljük meg, érdemes lenne átdolgozni a szöveget, mert nem közérthető. (Ha újra szeretnéd tervezni a weboldalad, a tiéddel is ezt fogjuk tenni!)

A weboldal tulajdonosok sokszor félnek közérthetően fogalmazni. Úgy érzik, ez a tartalom lebutítását jelenti, ami majd sérti az iskolázott, intelligens olvasókat. Általában azok ellenkeznek a legjobban, akik a szakterületük nagyon jól képzett, alapos ismerői.

Sokan azt gondolják, a szakkifejezések használata majd lenyűgözi az olvasókat, professzionálisnak hat és megmutatja az író szakértelmének mélységét.

Ennek a gyakorlatban pontosan az ellenkezője igaz, ezt felhasználói kutatások bizonyítják. Az olvasók az érthető szövegek íróit okosabbnak és hozzáértőbbnek gondolják. Ha többet értenek abból, amit mondasz, akkor úgy érzik, van értelme a mondanivalódnak és megbíznak benned.

A közönséged könnyen olvasható és érthető tartalmat szeretne, szeretnék megérteni az üzenetedet. Még soha senki, az okos és intelligens olvasók sem panaszkodtak arra, hogy egy szöveg túl könnyen érthető és világos.

Ráadásul az online tartalmak esetében ez hatványozottan igaz. Az online szövegek nem közvetítik a hanglejtést, sokkal nehezebb a fontos üzenetek kiszűrése, ha azok nem tömören és egyértelműen vannak megfogalmazva.

Miért nehéz közérthetően írni?

Nagyon egyszerűnek tűnik, de az igazán jó eredményhez először is nagyon alaposan ismerned kell az olvasóidat. Tudnod kell, kinek írsz, és hogy mi érdekli őket, milyen kérdéseik és problémáik vannak. Ráadásul azt is tudnod kell, ezeket és a válaszokat hogyan fogalmazd meg, milyen szavakat használj, mennyire lehet bonyolult a szöveg. Tisztában kell lenned azzal is, milyen előismereteik, szaktudásuk van a témával kapcsolatban és milyen igényeik vannak a szöveggel szemben.

Az üzenetedet, a közzéteendő információkat sokféleképpen meg lehet fogalmazni. Például ha orvos vagy, másképpen érdemes megfogalmazni egy zárójelentést nekem, a betegnek és másképpen egy másik orvos számára. Vagy ha egy állami intézmény alkalmazottja vagy, másképpen lenne érdemes szövegezni a tudnivalókat az érintett lakosoknak, ügyfeleknek, és másképpen, ha egy másik szervezetnek címzed.

Tehát az első mondat megírása előtt már tudnod kell, hogy én, az olvasód:

  • mire vagyok kíváncsi,
  • milyen kérdéseim szoktak felmerülni,
  • milyen szakkifejezések jelentését ismerem pontosan, és hol veszthetem el a fonalat.

Miért éri meg, ha érthető a weboldalad szövege?

Összességében tehát azért, mert 1. olcsóbb mindenkinek és 2. jobban bíznak majd benned.

Az érhető szövegben könnyebben megtalálják az olvasóid a keresett információkat, kevesebbszer hívnak fel vagy írnak az ügyfélszolgálatodnak. Ezzel ők is időt, energiát spórolnak, és te vagy a céged ügyfélszolgálata is tehermentesül.

Ráadásul megbízhatóbbnak is tűnsz, hiszen azt jelzed, a leendő ügyfeleid azonnal tisztában lehetnek vele, mik a lehetőségeik és hogyan tudsz nekik segíteni, kétértelmű és „apróbetűs” részek nélkül.

Praktikus tanácsok a közérthető szöveghez

Legyen fókuszban az olvasó

A szöveget írd az olvasód szempontjából. Ehhez nagyon jó kell ismerned, kinek írsz, hiszen nem lehet egyszerre mindenkihez szólni. Ehhez valószínűleg el kell hagynod a saját szemszögedet és alaposan meg kell szűrnöd a tartalmat. Ha arról írsz, ami az olvasódnak fontos, az azt is jelenti, hogy nem írsz arról, ami számára lényegtelen.

Használd a közönségednek ismerős kifejezéseket, szavakat

Törekedj az egyszerű, lényegre törő megfogalmazásra. Ha több kifejezés közül kell választanod, használd azt, ami az olvasóid számára ismerős, amit ők is használnak. Ha mégis használnod kell valamilyen szakkifejezést, először magyarázd meg a jelentését. Ha jól ismered az olvasóid, akkor tudni fogod, hol húzódik a határ: milyen kifejezéseket ismernek és mit kell elmagyarázni.

Használj rövid mondatokat és bekezdéseket

Legyen a szöveg tömör, a lehető legrövidebb úgy, hogy minden érthető maradjon. Legyenek rövidek a mondatok és a bekezdések. Egy bekezdés egy gondolatot fejtsen ki.

Legyen érthető, ki kicsoda

A szövegben legyen állandó, hogy ki kicsoda. Legyen az én/mi az író, a weboldal tulajdonosa, vagy a szervezet tulajdonosa. A te/Ön pedig legyen az olvasód megszólítása. Ne beszélj se magadról, a cégedről, sem pedig az olvasódról harmadik személyben. Ne hivatkozz magadra XX vállalat-ként. Ne írj arról, hogy a pályázónak mit kell tennie, ha a leendő pályázók olvassák a cikked.

Kerüld a szenvedő vagy egyértelműen meghatározott alany nélküli szerkezeteket is, mert abban nem egyértelmű, kinek kell cselekednie. Pl. „az engedély kiadásához e-mailt kell küldeni az X címre” esetében nem lehet benne biztos, nekem kell-e az e-mailt küldenem vagy ezt valaki hivatalból megteszi.

Megjelenés, szerkesztés

Ne csak maga a szöveg, hanem a megjelenése is legyen könnyen áttekinthető. Mindenképpen tördeld bekezdésekre, és az összetartozó bekezdéseket foglald össze egy informatív címben.

Ne legyen a cím szellemes vagy jól hangzó, az érthetőség a fő szempont. Az a cél, minden olvasó értse meg, miről fog szólni az alatta lévő néhány bekezdés.

A legjobb, ha először mindig a legfontosabb információt, részletet osztod meg, és utána haladsz a kevésbé lényegesek felé. A szöveg elejét mindig többen olvassák, mint a végét.

Az információk rendszerezésére használj könnyen áttekinthető formátumokat, például felsorolást, ábrát, diagramot vagy táblázatot.

Ne fukarkodj az „üres hellyel”, a bekezdések és egyes tartalmi elemek között legyen elegendő szabad hely a könnyű áttekintéshez.

„Kötelező” adatok feltüntetése

Elképzelhető, hogy a te webes szöveged is olyan, ami tartalmaz „kötelező” részeket, például jogszabályi hivatkozásokat. Viszont szinte biztos lehetsz benne, hogy ezeket nagyon kevesen fogják elolvasni, kikeresni, hiszen nem értik a jogi nyelvet – éppen ezért olvassák a te oldalad.

Ezeket az adatokat érdemes kivenni a főszöveg belsejéből és a végére, vagy akár a láblécébe tenni. Így mindenki jól jár. Akinek érdekes, megtalálja, aki pedig nem szeretne megbirkózni vele, őt nem akasztja meg olvasás közben.

Ha szívesen olvasnál további javaslatokat, akkor angolul a Plain Language USA kormányzati oldalt, magyarul pedig a Közérthető fogalmazás oldalt ajánljuk.

Szeretnél fejlődni?

Sokat kérdeznek az olvasóid? Nem konvertál az oldalad? Szívesen átnézzük a szövegeidet és ajánlásokat teszünk, hogy könnyebben olvashatóvá váljon, így több olvasóhoz elérj és növeld a megbízhatóságod. Kérj ehhez tanácsadást!

Másnak is megmutatnád? Oszd meg!

* * * * * * * *

Legyen még szuperebb a weboldalad! Hasonló bejegyzéseket a Blogban találsz!