Weboldal szövegírás

rengeteg színes toll között válogató kezek

Gyönyörű lesz a weboldalad, de a szövegezése még mindig nincs kész? Vagy még csak tervezed, de már tisztában vagy vele, a tartalmán mennyire sok múlik? Hiába gyönyörű a design, ha az oldalt senki nem találja meg, vagy átolvasás után senki nem akar kapcsolatba lépni veled.

Ha szolgáltató, tanácsadó vagy, akkor a leendő ügyfelek szimpátiájának, bizalmának megnyerése, a megbízhatóságod, szakértelmed bemutatása döntő lehet abban, hány látogatódból lesz valódi, elkötelezett ügyfél!

Milyen szövegre van szükséged a weboldaladhoz?

Nincs egyértelműen meghatározva, a honlapod szövegének megírása kinek a feladata. Vannak webdesignerek, akik elvállalják a feladatot, vannak, akik nem. Ha weboldalt készíttetsz, mindenképpen egyeztesd, a szöveges tartalom előállítása, az oldal felépítésének kidolgozása kinek a felelőssége.

Ha szakértői weboldalad lesz, akkor biztos, hogy te, a tudásod, az ötleteid vagytok a főszereplője a szövegeknek. Ezeket nálad jobban senki nem ismerheti. Viszont nem biztos, hogy ennyire sok információval a hátad mögött ezt te tudod leghatékonyabban megszűrni és megfogalmazni.

Nem olyan nehéz megírni egy weboldal szövegét. Biztos, hogy te magad is képes vagy rá. A nehézsége abban rejlik, hogy el kell tudnod távolodnod magadtól, a termékeidtől, a szolgáltatásaidtól, és teljesen kívülről, egy leendő ügyfél szemén keresztül kell nézned a vállalkozásodat. Arra kell fókuszálnod, az ő szempontjából milyen információk döntően fontosak, kiemelendők.

Szöveg és design – melyik legyen készen előbb?

Ha mi tervezzük a weboldalad, a szöveget (tartalmat) helyezzük előtérbe. A design a szövegeket emeli ki, hangsúlyozza, és sosem öncélú. Lehetnek olyan témájú weboldalak, ahol a design, a látvány sokkal fontosabb, mint a szöveg, ezeket leginkább művészeti projektek esetében tudjuk elképzelni. Ha szakértői weboldalt szeretnél, akkor a célod a szimpátia felkeltése, szakértői státuszod és hitelességed bizonyítása. Neked biztosan a szövegre és az oldal felépítésének kidolgozására van előbb szükséged, a design is ezeket a célokat kell, hogy szolgálja.

Tényleg ennyire fontos a webszöveg?

Valószínűleg a te iparágadban is nagy a verseny, sok a weboldallal rendelkező vállalkozó. Nagyon fontos, hogy az oldalad megtalálható legyen és a látogatóidat ügyfeleiddé tegye. A jól működő honlap három legfontosabb építőköve a keresőbarát szerkezet, az áttekinthető, a jól felépített webszöveg és az iparágnak megfelelő design. Nálunk nemcsak webszöveget kapsz, hanem egyből keresőbarát szerkezetbe rendezzük az oldalaid.

Milyen hibákat tudsz velünk elkerülni?

A látogatóid nyelvén fogalmazunk

Valószínűleg – olvasóidhoz hasonlóan – mi sem vagyunk szakértői a témádnak, de részletesen, sok szempontból kikérdezünk, hogy megismerjük a célközönséged, problémáikat, és hogy miért lehet annyira vonzó számukra a segítséged. Lehet, hogy neked nehéz elszakadni a szakszavak használatától, a sok-sok, a látogatók számára nem döntő szempontú információ megosztásától. Mi leszünk a közönséged, és segítünk kiemelni, szortírozni. Lefordítjuk előnyeidet, szolgáltatásaid tartalmát olyan nyelve, ami mindenki számára érthető.

Nem egyszerűsítjük túl a mondanivalód

Attól még, hogy közérthető nyelven fogalmazunk, a szöveg a szakmai tudásod mélységét is bemutatja, nem fogod magad kényelmetlenül érezni magad miatta akkor sem, ha kollégáid olvassák.

Vonzóvá tesszük a szolgáltatásod

Közelebb hozzuk az olvasóidat a hivatásodhoz, és így számukra is érthető lesz, miért éppen rád van szükségük.

Nem fogalmazunk agresszívan, rámenősen

Akkor vállaljuk el a közös munkát, ha számunkra is egyértelmű, hogy értéket adsz az ügyfeleidnek. Ha erről minket meg tudtál győzni, akkor ezt mi is be tudjuk úgy mutatni, hogy az olvasóknak egyértelmű legyen: szuper veled dolgozni. Rámenősség, agresszív módszerek nélkül. A szövegeket akkor is szeretni fogod, ha introvertált vagy, és nehezen beszélsz magadról.

A webszöveged akár néhány napon belül elkészül

A webszöveg megírásának folyamata sokszor nagyon-nagyon-nagyon hosszúra nyúlik. Túl sok a lehetőség. Túl sok dologban kell dönteni. Az információkat szortírozni kell, a tartalmat logikusan fel kell osztani. Mi külső szemmel nézzük a vállalkozásodat, és sokszor már ennyi is elég ahhoz, hogy valóban befejezzük a projektet.

Hogyan zajlik a közös munka?

A szövegeken együtt dolgozunk majd. A honlapod céljainak megfelelően számba vesszük, milyen aloldalakat szükséges kialakítani, azokon belül milyen tartalmakat elhelyezni. Ezután kezdődik az egyediség hozzáadása: mi lesz az, amiért a látogatóid téged választanak? Mit hangsúlyozz? Mit ossz meg velük mindenképpen és milyen módon?

A szövegírás nemcsak az aloldalak szerkezetére és szövegezésére vonatkozik, hanem tanácsokat adunk az egész webhely legjobb felépítésére is. Milyen navigációt építs fel? Hogyan és hol tedd elérhetővé, hogyan csoportosítsd a tartalmaidat?

Készülj fel, hogy rengeteg kérdésre kell majd válaszolnod, és sok adatot, információt kell majd összegyűjtened. Ebből állítjuk össze és fogalmazzuk meg az oldalak szövegét.

Lehet, hogy sok olyan kérdés lesz, ami távolinak tűnik a webszövegedhez képest, nekünk viszont szükségünk van az információira. Többen azt jelezték vissza a kérdésekről, hogy olyan volt, mint egy nagy rendrakás a vállalkozásban. Vagy egy átfogó szervezetfejlesztés, mert a tevékenységüket újra kellett gondolniuk az alapoktól kezdve.

Milyen oldalak szövegét készítjük el?

Ezek azok a részek a honlapodon, amihez valószínűleg évekig nem fogsz hozzányúlni. Főleg, ha a lehető legjobban vannak megírva!

  • Főoldal – ez a kiindulópont, innen kell világosan kiderülnie, mivel foglalkozol, kinek és miben tudsz segíteni. Itt kell meggyőznöd a látogatóidat, hogy jó helyen járnak, és alátámasztani, hogy bízhatnak benned.
  • Bemutatkozás – ezen az oldalon alapozod meg a szimpátiát, itt erősíted az olvasók bizalmát. Ezen az oldalon kell, hogy emberi arcot adj a márkádnak, hogy az olvasóidnak legyen lehetősége hozzád kapcsolódni.
  • Kapcsolat – ez az oldal szintén a bizalmat építi. Még ha nem is keresnek meg azonnal a látogatóid, itt kapnak világos információkat arról, hogy ezt könnyedén megtehetik. Az is a megbízhatóságot erősíti, ha tudják, probléma esetén is rendelkezésükre állsz, nem kell hosszan nyomozniuk, hogyan vehetik fel veled a kapcsolatot.
  • Szolgáltatások bemutatása – ez az oldal (vagy oldalak) különösen fontosak, ha nem olyan a terméked, szolgáltatásod, ami egyértelmű minden olvasónak. Megoszthatod a módszered, termékeid előnyeit, a veled való munka folyamatát, az árazás részleteit.

Milyen szempontokra fókuszálunk?

Szimpátia kialakítása

Tanácsadóként, segítőként, oktatóként te magad is a terméked, szolgáltatásod része vagy. Nagyon fontos, hogy a leendő ügyfeleid szimpatikusnak, megnyerőnek találjanak, és már a közös munka kezdetekor örüljenek annak, hogy veled dolgozhatnak. Konkurenseid közül legyél te a legvonzóbb választás látogatóidnak!

Hitelesség erősítése

A hitelesség, megbízhatóság erősítése segít abban, hogy azok a látogatók, akik szimpatikusnak találnak, az ügyfeleiddé váljanak. A hitelesség azt jelenti, tartósan és következetesen magas minőségű cikkeket, írásokat teszel közzé, ezek alapja pedig a statikus tartalmú oldalaid magas minőséget hirdető szövegezése, és például a munkádról szóló visszajelzések bemutatása.

Szakértői státusz

Biztos, hogy nagyon jó vagy abban, amit csinálsz. De a honlapoddal az a cél, hogy ezt másoknak is megmutasd. Ez az, amitől nem reklámszagúnak, hanem éppen ellenkezőleg, az általad képviselt minőség bemutatásán keresztül szakértőnek fogsz hatni. Garantáljuk, hogy megmutatjuk az erősségeidet.

Sablonos megfogalmazás, semmitmondó fordulatok, mellébeszélés kerülése

Az ügyfeleid problémáira, és az általad nyújtott megoldásra, a te erősségeidre koncentrálunk. Szeretünk nagyon konkrétan fogalmazni, kerüljük a mellébeszélést. Nem írunk helykitöltő szövegeket.

Segítjük a webdesigner munkáját

Mivel mi magunk is tervezünk weboldalakat, pontosan tudjuk, mi jelenti a legnagyobb segítséget az oldal megtervezésében. Nemcsak a szövegeket készítjük el, hanem az oldalak egymáshoz való kapcsolatára, a felhasználói útvonalra, az egyes oldalakat felépítő szakaszok funkcióira is javaslatokat teszünk.

Keresőoptimalizálási szempontokat is figyelembe veszünk

A szövegekben használjuk azokat a kulcsszavakat, amik alapján a célközönséged a keresőkben rád talál. Tudjuk, hogyan kell átlátható, jól használható weboldalakat készíteni, amiért a látogatóid hálásak lesznek. Ha pedig a látogatók szeretik, a keresőmotorok is szeretik.

Miért érdemes velünk dolgozni?

Weboldalak tervezőjeként és létrehozójaként pontosan tisztában vagyunk vele, milyen oldalakra, és azokon milyen tartalmakra van szükséged. A látogatóid szempontjait tartjuk a legfontosabbnak, de ismerjük a keresőoptimalizálás alapelveit és lehetőségeit is, így minden eszközt be tudunk vetni ahhoz, hogy weboldalad a lehető leggyorsabban egyre több látogatót vonzzon.

Egyértelmű, világos kérdéseket kapsz majd, és a válaszaid alapján mindenki számára érthető, érdekes és alapos szöveget kapsz majd vissza, stilisztikai és helyesírási hibák nélkül.

Lehet, hogy a szakmádban te vagy a legjobb, de vajon ez másoknak is egyértelmű? Mi segítünk ezt hiteles módon megosztani a látogatóiddal. Legyen egyértelmű számukra is, te vagy a legjobb, aki segíthet nekik.

Mennyibe kerül?

Az alapcsomag a főoldal, a bemutatkozás, a kapcsolat és egy szolgáltatási oldal szövegének megírását foglalja magában. Ennek ára 60.000 Ft + ÁFA. Ha ennél többre van szükséged, például több szolgáltatásod van, amit részletesen bemutatnál, az 12.000 Ft + ÁFA-ba kerül oldalanként.

Ha fel tudjuk gyorsítani weboldalad elkészítését a szövegek megfogalmazásával, vagy egy remekül működő honlapra vágysz, vedd fel velünk a kapcsolatot a hello [@] nektonik.hu címen vagy az alábbi űrlap kitöltésével.