Noindex és nofollow beállítása RankMath-ban

SEO

Másnak is megmutatnád? Oszd meg!

Ha már tudod, hogyan kell használni az index / noindex, illetve a follow / nofollow címkéket, a RankMath SEO pluginban nagyon gyorsan és egyszerűen tudod be is tudod majd állítani őket. Ha már működik a weboldalad, akkor is érdemes ellenőrizni!

A RankMath lehetőséget ad általános beállításokra ezekre a címkékre vonatkozóan, amelyek minden esetben érvényesülnek, amennyiben azokat nem írod felül az egyes eseteknél alkalmazott értékekkel.

Általános beállítások

Nofollow

A bal oldali menüsorban a General Settings menüpont Links fülén tudod megadni a nofollow címkével kapcsolatos általános beállításokat.

nofollow általános beállítása RankMathban

A Nofollow external link bekapcsolásával alapértelmezetté teheted, hogy minden, bejegyzésekben, oldalakon elhelyezett kifelé mutató link nofollow címkét kapjon. Bármelyik értéket is választod (follow vagy nofollow), a továbbiakban mindkét esetre tudsz kivételeket is megadni, finomítva a beállításokat.

A kivételeket a Nofollow Domains vagy a Nofollow Exclude Domains mezőkbe tudod beírni (értelemszerűen a választott alapesethez képest tudsz ilyeneket megadni).

Beállíthatod például, hogy minden kimenő linked follow címkéjű legyen, kivéve azokra a domain-ekre mutatók, amiket itt felsorolsz.

Noindex

A bal oldalon található Titles and Meta menüpont Global Meta fülén találhatók az alapbeállítások.

noindex általános beállítása RankMathban

A Robots Meta szakaszban a minden oldalra és bejegyzésre vonatkozó beállításokat tudod megtenni. Az itt beállított értékeket minden egyes bejegyzésnél és oldalnál egyesével felül tudod írni.

Érdemes a bejegyzéseket, oldalakat alapértelmezetten index címkével ellátni.

Ha kigondolsz egy jó kategóriát vagy címkét, létrehozod az oldalon, de nem kapcsolod egy bejegyzéshez sem, ezzel egy tartalomban nagyon szegény gyűjtőoldalt hozol létre. Alapértelmezettként minden gyűjtőoldal indexelve lesz, de a Noindex Empty Category and Tag Archives kapcsolóval beállíthatod, hogy amíg nem kötöd hozzá legalább egy bejegyzéshez, addig automatikusan noindex címkét kap. Ezt érdemes bekapcsolni, csak nyerhetsz vele.

Ugyanebben a menüpontban a Homepage fülön állíthatod be a címkék értékeit a főoldalra. Ha a főoldal statikus oldalként van megadva, akkor egy linket kapsz az adott oldalhoz, ahol ezeket a címkéket úgy állíthatod be, mint egy egyedi oldalnál.

Az Authors fül a szerzői gyűjtőoldalt szabályozza. Megadhatod, hogy a weboldaladon létrejöjjön-e szerzői gyűjtőoldal. Egyszerzős blognál érdemes a Disabled értéket választani a duplikáció elkerülése miatt.

Ha korábban ez engedélyezve volt, akkor létrejöttek a szerzői gyűjtőoldalak. A Disabled érték választásakor ezek az oldalak automatikus átirányítást kapnak a főoldalra.

Több szerzővel rendelkező weboldal esetén, ha az értéket Enabled-re állítod, akkor is választhatsz, hogy a szerzői gyűjtőoldalak indexelve legyenek-e vagy nem. Erre tehetsz általános beállításokat, de az egyes szerzőknél (azaz felhasználóknál) egyedileg is módosíthatod a címkéket (ha például csak bizonyos szerzők gyűjtőoldalait szeretnéd indexelni). Ebben az esetben a felhasználók oldalán (azaz a potenciális szerzőknél) is további beállításokra nyílik mód az indexelés tekintetében. Lehetőség nyílik az egyes felhasználók profiloldalának indexelésére is, ahol személyes adataik elérhetők.

A Misc Pages fülön több, nagy hatást is biztosító beállításra van lehetőség, amely az eddig nem tárgyalt oldalakra vonatkoznak.

noindex beállítások a RankMathban

A Date Archives menüben beállíthatod, létre akarsz-e hozni dátum alapú gyűjtőoldalakat. Erre a legritkább esetben van szükség.

A Noindex Search Result kapcsoló megakadályozza, hogy belső találati oldalakat indexeljenek a keresőrobotok. Érdemes ezt bekapcsolni.

Kevesen használják, de a WordPress lehetőséget ad a hosszú bejegyzések oldalakra bontására, ahol a felhasználónak lapoznia kell, ha tovább szeretné olvasni a cikket. A Noindex Paginated Pages bekapcsolásával az első oldalon túli oldalak indexelését lehet kikapcsolni. Ez azért praktikus, mert ugyan ezeknek az oldalaknak különbözik az URL-je (azaz a keresőrobotok külön oldalaknak tekintik őket), a meta tartalmaik viszont megegyezhetnek (title és meta leírás), ami duplikációt jelent. Érdemes bekapcsolni, azonban a felhasználók jellemzően nem is kedvelik az ilyen szétszabdalt oldalakat. Inkább egy cikket egy oldalon jelentess meg, akármilyen hosszú.

A gyűjtőoldalak is lehetnek olyan méretűek, hogy több oldalassá válnak. A sablon tartalmazza azt az információt, hogy egy gyűjtőoldal hány bejegyzés képét, címét, kivonatát stb. jeleníti meg, jellemzően 4-5-10 darabot. Ha ennél több releváns bejegyzés van, akkor lapozni kell a listák között. Érdemes csak a listák első oldalát indexelni, mivel ugyanaz a duplikációs probléma léphet fel itt is, mint a lapozást igénylő bejegyzéseknél, ebben állítható be a Noindex Archive Subpages kapcsolóval.

A Noindex Password Protected Pages kapcsolóval azoknak az oldalaknak az indexelését kapcsolhatod ki, amelyek jelszóval védettek.

A Bejegyzés és Oldalak fülön egyetlen olyan kapcsoló van, amely ezekhez a beállításokhoz kapcsolódik. Ha kikapcsolva hagyod, akkor a bejegyzések, oldalak átveszik a Global Meta fülön megtett beállításokat. Ha bekapcsolod, akkor megjelennek a már megismert radio gombok a lehetőségekkel. Ekkor felülírhatod a már megtett alapbeállításokat, és újabb alapértékeket adhatsz meg, azonban ezek csak az oldalakra és bejegyzésekre vonatkoznak.

bejegyzések robots beállításainak öröklése

A Kategória és a Címke füleken is választható, hogy a Global Meta esetében megadott alapbeállításokat vegyék-e át. Ha az alapbeállításon változtatni szeretnél (például valamelyiket nem szeretnéd indexelni), akkor a gomb átállítása után lenyílik a választási lehetőségeket mutató szakasz.

Itt a képen a Kategóriák az alapbeállításokat veszik át, az eggyel lejjebbi Címkéknél viszont lehetőség van az értékeket módosítani.

kategória indexelésének beállítása
A kategóriák átveszik a Global Meta fülön megadott címkéket.
címkék indexelésének beállítása
A címkék esetében szerettem volna eltérni a Global Meta beállításaitól, itt noindexet állítottam be.

Amennyiben olyan plugineket használsz, amik további poszt típusokat hoznak létre (például termékeket vagy recepteket), akkor további fülek jelennek meg, segítséget adva az általános beállításokhoz. Az alapelvek azonban minden egyes poszt típus esetében ugyanazok, és mindegyiknél érdemes végig gondolni az indexelés előnyeit és hátrányait.

Egyedi beállítások

Az összes eddig bemutatott beállítás az alapbeállításokra vonatkozott, azaz akkor érvényesülnek, ha az egyes oldalak, bejegyzések, kategóriák, címkék esetében nem módosítod őket külön-külön címkékkel. Az alapértelmezett címkék tehát minden egyes egyedi értéknél felülírhatók.

Egy bejegyzést vagy oldalt megnyitva a RankMath beállításai között található az Advanced fül, amelyet egy kis kézitáska jelöl. Ezen belül lehet a már ismerős módon címkézni az adott oldalt.

bejegyzés robots beállítása

A bejegyzés vagy oldal szövegében elhelyezett linket is külön be tudsz állítani nofollow címkére. Ilyenkor a link szerkesztését megnyomva a megjelenő csúszkával lehet a nofollow címkét aktiválni.

link egyedi beállítása

Egy weboldal minden esetben komplex rendszer, és a design kialakítása előtt a legjobb az adatok, információk szerkezetét kialakítani, és SEO szempontból a legjobb beállítások lehetőségét megteremteni. Ráadásul a weboldal korával, tartalmi bővülésével érdemes időről-időre ezeket a beállításokat felülvizsgálni, esetleg kísérletezni velük, hogyan érhető el a legjobb eredmény, a legtöbb látogató.

Másnak is megmutatnád? Oszd meg!

* * * * * * * *

Legyen még szuperebb a weboldalad! Hasonló bejegyzéseket a Blogban találsz!