Festőművész kreatív névjegykártyája

Ügyfél: oktatási projekt / Diez

Projekt: logó

Másnak is megmutatnád? Oszd meg!

Feladatul kaptam egy festőművész logójának megtervezését. A feladat szerint a művész először hobbiból festett képeket, de most már szeretné árulni őket Etsy-n, saját weboldalán, illetve vásárokban, így szeretne ezekhez egységes vizuális megjelenést. Mire szeretné pontosan használni a logóját és ez hogyan befolyásolta a tervezést?

Kaptam néhány képet is a „művésztől”, aki alkotásait Diez néven árulja. Saját eredeti nevét nem is szeretné megmutatni a névjegykártyáján sem. Képei főként absztrakt, geometrikus, élénk színeket használó festmények.

Minden feladatnál nagy segítséget nyújt a tervezésben, ha tudom, az ügyfél mire szeretné használni a kért grafikai elemeket. Milyen méretben fog megjelenni, milyen anyagon? Digitálisan fogja használni, nyomda nyomtatja vagy egyedi megoldásban is gondolkozni kell?

Dieznek elsősorban egy grafikus logóra volt szüksége, amit képei csomagolásán, névjegyén, szórólapján használna, illetve pecsétként is szeretné ezzel szignózni képeit. A logónak tehát viszonylag kis méretben is kifejezőnek kell maradnia, hatalmas méretben viszont nem fogja a művész használni. A csomagolás, névjegy, szórólap nyomdában készíttethető, így lehet több színben is gondolkozni. Viszont a pecsét használatához figyelembe kellett venni, hogy a logó egy festékszín használatával is jól mutasson és felismerhető legyen, azonban a merészsége is megmaradjon.

Tervezés előtti tudnivalók

Inspirációként toupan9, azaz Christine Jassaud képei közül kaptam néhányat. Képei absztraktak, nagyon sok szabályos, geometrikus elemet használ és élénk, merész színek jellemzik. Ezeket a formákat, színeket terveztem felhasználni a nyomtatásban használt logóknál.

Vázlatok

A geometrikus formákból és a formák, színek változatosságából akartam kiindulni. A művész neve, Diez nagyon inspirálónak tűnt ahhoz, hogy ezt jelenítsem meg grafikusan.

Ez a kezdeti lépésem a logótervezésben, amikor egy üres papírra viszonylag rövid idő alatt minél több ötletet, részletet próbálok lejegyezni. Itt csak arra törekedtem, hogy később is fel tudjam őket idézni, vagy megnézzem, egy részletet hogyan tudok kiegészíteni a többi elemmel.

Pár óra vagy egy nap elteltével újra átnéztem az ötleteket, és azokat, amik még mindig jónak vagy megvalósíthatónak tűntek, tervezőprogramban is kipróbáltam. Ezeket finomítva és közöttük válogatva kezdett körvonalazódni, nevének melyik betűje hogyan alakul át grafikává, illetve hogy ezeket a fekete és fehér mellett milyen színekben képzelem el.

Készítettem ide egy mini összeállítást is azokból a színekből, amiket gyakran használ a képein, így ez igazából az ő saját színpalettája (legalábbis egy része).

Amikor összeállt az alap koncepció, kialakítottam több változatot is a névből, ahol az „i” betű különbözik. Az egyikhez mindenképpen szükséges a színes változat használata, a másik olvasható marad két színben is. Nevének betűit mind én rajzoltam meg, kivéve az utolsó Z betűt, amely egy fontkészlet eleme.

Betűtípus választása névjegykártyához és egyéb szövegekhez

Nehézzé tette a további betűtípusok kiválasztását az, hogy a logó ilyen sokféle betűből áll össze. Nagyon sok változatot kipróbáltam, mire eldöntöttem, hogy a megjelenő szövegek dőlt, folyóírást utánzó betűtípussal, míg az elérhetőségi adatok egy nagyon karakteres sans-serif szöveggel jelenjenek meg.

A logó használhatósága

Elképzelésem szerint a logó több színvariánsa is használható, akár olyan névjegykártya csomag összeállításával, ahol az egyes kártyák kismértékben különböznek. Így minden névjegy tökéletesen használható önmagában is, ha valaki csak egyet lát, azonban egymás mellett megmutatják a művész sokoldalúságát.

Mivel a tervezés során ki lett alakítva olyan verzió is, ami egy festékszínnel is megmutatja a logót egészen, így pecsét formában is remekül használható.

Ha te is egyedi arculatra vágysz, keress meg minket, mert biztosan tudunk segíteni!


A cikkben felhasznált hangulatképek és a bemutatott tárgyak logó nélküli verziójának képei innen származnak: PublicDomainPictures, Pixabay, Pexels, Pxhere, Graphicpear, Graphicburger.

Másnak is megmutatnád? Oszd meg!

* * * * * * * *

Ha több projektünket is megnéznéd, a Munkáink oldalon találod őket! Lehetnél te a következő cikk szereplője!