Intranetes oldal újratöltve!

Ügyfél: MultiSoft Kft.

Projekt: intranetes űrlap

Aláírás generátor oldal UI tervezése

Másnak is megmutatnád? Oszd meg!

Egy közepes méretű magyar cég új irodába költözött, és a szép új iroda birtokba vételével együtt figyelmet fordítanak a digitális megjelenés olyan elemeire is, ami nem az ügyfelek, hanem a munkatársak számára teszi szerethetőbbé a céget. A dolgozók száma pár éve lépte át azt a küszöböt, hogy nehézzé vált kezelni a céges aláírások egységességét, a használt „aláírás generátor” csak funkcionális volt, a megjelenése eddig nem volt lényeges. Most megszépült!

Az eredeti aláírás generátor csak HTML-t tartalmazott, és csak a böngészők saját alapértelmezett formázását használta. A funkció így is működött, de részletes leírás kellett a használatához, ha új munkatárs került a céghez.

Együtt dolgozhattam a fejlesztővel, aki átadta az eddig működő intranetes oldal tartalmát. Részletesen elmagyarázta, melyik mező mire való, hogyan szokták használni, és kitért arra is, miből szokott gond adódni a kitöltés során.

Hasznos volt megismerni a funkciókat, mivel volt közte olyan, ami egészen különleges, elsőre nehezen érthető, például a „Tudom mit csinálok!” checkbox. Egyedi funkciók minden cégnél kialakulnak előbb-utóbb, hiszen a felületek, elvárt működés igazodik a dolgozók igényeihez, a napi működés sajátosságaihoz. Ezek megismerése nélkül is lehet szép felületet létrehozni, de a szokásos használat ismerete mindenképpen szükséges ahhoz, hogy a felület kényelmesen használható is legyen.

Az eddigi használathoz képest új igényként merült fel, hogy az aláíráshoz csatolható legyen grafikai elem, kezdetben éppen egy olyan, ami a cég költözésére hívta fel a levelek címzettjeinek figyelmét. Lehetővé kellett azt is tenni, hogy többféle grafikai elemből választhassanak önkiszolgáló módon a munkatársak, például ünnepekkor az alkalomhoz és az üzletágukhoz passzoló grafikai elemek közül.

Nagy segítséget nyújt az adatok ellenőrzésében, hogy a végeredmény, a kész aláírás azonnal látható is a felületen letöltés előtt.

A tervezést Adobe XD-ben végeztem, így könnyű volt a változtatási kéréseket átvezetni. A pontokba szedett használati útmutatót közösen fogalmaztuk meg, hogy az instrukciók egyértelműek legyenek.

Az oldal kódjának elkészítésekor könnyebbséget okozott, hogy elegendő volt desktop szélességben elkészíteni a tervet és a kódot is, mivel az aláírás letöltése és beállítása nagyon nehézkes mobilon, ott nem használják ezt az oldalt.

A felület használata után pár hónappal a rendszer tovább fejlődött, a felhasználóknak csak a nevüket kell beírniuk a megfelelő mezőbe, a további adatok egy adatbázis alapján automatikusan töltődnek. Természetesen lehet választani az angol és a magyar verzió között, illetve a grafikai elemek is szabadon váltogathatók. Az adatbázist a HR munkatárs tartja karban, a grafikai elemeket pedig a marketinges munkatárs készíti. Az új felület nyithatott kaput a további fejlesztések megvalósítása előtt!

Az intranetes felületeken még fontosabb a felhasználói élmény: kevesebben látogatják ugyan az oldalakat, de sokkal intenzívebben használják mindennapi munkájukhoz. Érdemes odafigyelni arra, hogy praktikusan legyen megtervezve.


A cikkben bemutatott desktop saját tartalom nélküli verziójának képe innen származik: Freepik.

Másnak is megmutatnád? Oszd meg!

* * * * * * * *

Ha több projektünket is megnéznéd, a Munkáink oldalon találod őket! Lehetnél te a következő cikk szereplője!