Az Odaadó Tekintet arculata és weboldala

Kinyitott laptop egy asztalon, a kijelzőn az Odaadó Tekintet weboldala látszik.

Ügyfél:

Odaadó Tekintet - Tűzkő Klára

Projekt:

arculat és weboldal

Másnak is megmutatnád? Oszd meg!

Klári bemutatása és a megbízás tartalma

Tűzkő Klári, az Odaadó Tekintet vezetője Székesfehérváron él és dolgozik. Nem beszélő, mozgásfejlődésben megakadt gyermekeknek segít speciális terápiával.

Először saját maga kezdte el a vállalkozása weboldalát kitalálni és megvalósítani, de hamar technikai problémákba ütközött, és nem akart erre olyan sok időt szánni. Arculat és logó kidolgozását, weboldalának megvalósítását kérte, és a közös munka folyamán sok részfeladatot hajlandó volt elvégezni ő maga.

Weboldala megvalósításakor már tudtuk, hogy nagyon figyelni kell a hitelességet, megbízhatóságot és szakértelmét megmutató elemekre. A Google keresőmotorja valószínűleg az ő oldalát is hasonlóan kezeli majd, mint egy orvosi, egészségügyi weblapot, így ezek a szempontok kiemelkedő jelentőségűek a jó helyezések eléréséhez.

Arculati színek

A tervezést a színek kiválasztásával kezdtük. Klári nagyon kedveli az ősz színeit, így első elképzelése az volt, hogy ezek a színek (palackzöld, okkersárga, bordó, mogyoróbarna) jelenjenek meg a weboldalon is. Készítettünk neki három színpalettát: kettőt az általa megadott színekkel, egyet pedig a mi elképzelésünk szerint. Végül ez utóbbit érezte leginkább a magáénak.

Odaadó Tekintet színpalettája
A nyertes színpaletta

Logó

Klárinak volt már egy logója, de nem tetszett neki, újat szeretett volna. A régi logó alapötletét megtartva (tükröződő D betűk), sőt, továbbfejlesztve, egy vadiúj szöveges logót terveztünk neki. A logót nem csak feketében, hanem a már kialakított színpalettájának megfelelően, különböző színekben is a rendelkezésére bocsátottuk. Készült továbbá egy szlogenes változat is.

Odaadó Tekintet szlogenes logója
Az Odaadó Tekintet logóváltozatai

Kláritól egy olyan visszajelzést kaptunk, aminek nagyon örültünk:

“Hú, nagyon jó lett a logó, köszi! A saját elképzelésemből megtartottad a legfontosabbat, a tükrözést, és sokkal egységesebb képet alakítottál ki. A betűtípus kereksége illeszkedik a mondanivalómhoz.”

Weboldal felépítése, drótváz és webszöveg

A weboldal felépítésekor megbeszéltük, milyen oldalakat kell mindenképpen létrehozni és szöveget írni hozzá.

A bemutatkozó és a kapcsolatfelvételi oldal kiemelt jelentőségű abban, hogy megbízhatónak, hitelesnek tűnjön a vállalkozás és valószínűleg sok látogatót is fognak kapni. Emellett létrehoztuk a szolgáltatásait bemutató oldalt, amely jelenleg nincs aloldalakra osztva.

A keresőkben való jó szerepléshez szükséges blogbejegyzések publikálása. A cikkek, gyűjtőoldalak kialakításakor igyekeztünk figyelembe venni a legjobb gyakorlatokat ahhoz, hogy minden, a témában kereső megtalálja majd azt az információt, ami fontos számára.

A felhasználói élmény teljessé tételéhez egyedi 404-es oldalt szövegeztünk, illetve figyelmet fordítottunk az oldalon működő keresőmező eredményeinek megjelenítésére.

Mivel tudtuk, hogy hírlevelet is szeretne működtetni, így fotójával ellátott saját köszönőoldalt is terveztünk.

Mire készen lett az oldal, Klári már tudta, hogy gyorsan szerkeszthető landing oldalakra is szüksége lesz. Technikailag ezek el lesznek választva az őt bemutató és a blogját tartalmazó weboldaltól. Mivel az oldala egyedi kódolású (az egyedi megjelenés és az oldal betöltésének gyorsasága céljából), így a landing oldalak egy aldomain-re lesznek elhelyezve. Itt oldalszerkesztő szoftverekkel Klári saját maga tudja majd a tartalmukat szerkeszteni. Ezeknek az oldalaknak a mérete, betöltési ideje, illetve az esetleg alacsony minőségű aloldalak nem befolyásolják a fő domain szereplését a keresőkben.

Az egyes oldalakra kerülő szöveget irányított kérdések mentén Klári írta meg és közösen szerkesztettük. A szöveg természetesen a weboldal megvalósítása során még tovább finomodott.

A weboldal grafikai terveinek elkészítése és kódolása

A drótváz és a szöveg elkészülte után kezdtünk bele a design megtervezésébe. Klári olyan stílusú oldalt szeretett volna, ami barátságos, megértő, otthonos, biztonságos és elfogadó érzést közvetít. Azt biztosan tudta, hogy nem akar baba-mama típusú, cukormázas megjelenésű oldalt.

Kérésünkre összegyűjtött több weboldalt példaként, olyat is, ami tetszik és olyat is, ami nem tetszik neki. Ezeket részletesen átbeszéltük és letisztáztuk, hogy milyen megoldások jöhetnek szóba.

A tervezésnél arra törekedtünk, hogy a tartalom jól tagolt legyen és ezáltal könnyen át lehessen látni az egyes oldalakat és funkciókat. 

Az oldalára a szövegek túlsúlya lesz jellemző, és igyekeztünk a grafikai elemeket csak annyira hangsúlyosra tervezni, hogy ne vonják el a figyelmet az információkról, de azért friss és látványos maradjon az oldal.

Odaadó Tekintet főoldala
A főoldalon jól elkülönülnek az egyes szekciók. A fontos dolgokat igyekeztünk kiemelni valamilyen formában.
Odaadó Tekintet Rólam oldalának eleje
A Rólam oldal eleje, ahol Klári elmeséli, személyesen is érintett volt a problémákban, amivel hozzá lehet fordulni, továbbá kapcsolatfelvételre is lehetőség van.

A jóváhagyott terveket kódoltuk és egy WordPress alapú weboldal sablonjává alakítottuk.

Hírlevélkezelés

Klári elkészített egy ingyenes ellenőrző táblázatot is az érdeklődőknek. A feliratkozók ezt a táblázatot kapják meg automatikusan.

A hírlevél rendszert a MailerLite segítségével valósítottuk meg. Létrehoztunk az oldalba beépített, egyedi stílusú űrlapot, amelyet a honlap több fontos aloldalán elhelyeztünk. Emellett van olyan is, amit Klári nagyon könnyen be tud illeszteni minden cikkébe.

Üzleti és technikai részletek

A weboldal természetesen rendelkezik SSL-lel és csak https protokollal elérhető. Minden elemében reszponzív. Mobilon, tableten és asztali gépen is jól mutat és minden eleme megismerhető, jól olvasható.

Klári honlapja számára regisztráltunk Search Console és Analytics fiókokat. Ezeknek az adatai csak később, akár fél év – egy év múlva lesznek fontosak, azonban akkor nagyon hasznos lesz, hogy az oldal indulása óta gyűjtik az adatokat.

Telepítettünk SEO plugint, amiben beállítottunk minden fontos elemet a lehető legjobb keresőbeli szerepléshez.

Az adatvédelemmel kapcsolatos dokumentum elkészítése nem tartozik a mi feladataink közé, azonban a sütik kezelésére és a velük kapcsolatos információk listázására telepítettünk és beállítottunk egy plugint, ami ezzel automatikusan dolgozik.

Mit tettünk még Klári sikere érdekében?

Azért, hogy a weboldal könnyen használható, és a keresőkben is sikeres legyen, több további plugint használtunk.

A kapcsolatfelvétel megkönnyítése érdekében több aloldalon űrlapok segítségével is üzenhetnek a látogatók Klárinak. Az üzenetküldési funkciót a Google reCaptcha funkció védi a spamtől.

A bejegyzések publikálásakor automatikus tartalomjegyzék kerül a szöveg elejére. Azért, hogy a nagyon hasznos és informatív bejegyzéseket még többen olvashassák, Facebookon való megosztást lehetővé tévő gomb került a cikkek elejére és végére.

Klárit nem hagytuk magára a weboldal fenntartásában és fejlesztésében, hiszen az érdemi munka éppen most következik majd! Néhány online alkalom keretében megismertettük az adminisztrációs felület működésével, a honlap összes olyan funkciójával, ami fontos számára, beszéltünk a cikkírás és webes szövegszerkesztés rejtelmeiről és legjobb gyakorlatáról, illetve a publikáláshoz kapcsolódó keresőoptimalizálási feladatokról.

A háttérben már az oldal elindulásának pillanatától gyűlnek a feliratkozók!

Tűzkő Klári oldala az odaadotekintet.hu címen érhető el.

Ha neked is segítségre van szükséged honlapod elkészítésében, biztos lehetsz benne, hogy az első perctől az oldal teljes „üzembe helyezéséig” kísérünk és minden apró részletre odafigyelünk. Mindent megteszünk az online sikereidért!

Másnak is megmutatnád? Oszd meg!

* * * * * * * *

Ha több projektünket is megnéznéd, a Munkáink oldalon találod őket!