Egyedi mezők vagy egyedi taxonómia?

Nagy szekrény színek szerint rendezett tartalommal

Másnak is megmutatnád? Oszd meg!

Ha már eldőlt, hogy WordPress alapú oldalad lesz, és világossá vált, a felépítése több egyedi fejlesztéssel jár, mintha csak a dekoratív elemeket kellene kicsit átalakítani a kívánt sablonban, érdemes elgondolkozni az adatok szerkezetéről. Mit érdemes választani a bejegyzések csoportosítására: egyedi mezőket vagy egyedi taxonómiát?

Egyedi bejegyzés típusok kialakításával rugalmasan bővítheted a WordPress adta lehetőségeket. Ingatlanosként így kezelheted a bemutatandó ingatlanokat, a könyvekről vagy filmekről szóló blogodban az olvasott műveket. Egy intézmény vagy szórakozóhely a programok nyilvántartására és kezelésére használhatja az egyedi bejegyzéstípusokat.

Az egyedi bejegyzéstípusokkal egyedi adatigény jár: más információk fontosak egy ingatlannal, mások egy könyvvel vagy filmmel kapcsolatban.

Ha nem saját magad csinálod, hanem valaki más készíti a weboldalad, akkor biztosan ezer kérdéssel halmoz majd el, ami a tárolt és megjelenített adataidra vonatkozik. Ha valaki nem kérdez, az azt jelentheti, nem lesz valóban rád szabva az oldalad.

Rendszerezd az információinkat!

Amikor felépíted – még csak elméletben – a weboldalad adatstruktúráját, előre meg kell hoznod számtalan döntést a kívánt célokhoz igazodva. Hosszú távon nem mindegy, milyen felépítést alakítasz ki az oldaladon bemutatott adatoknak. Az idő, amit a megfelelő struktúra kialakítására szánsz a tervezés idején, sokszorosan megtérülhet: akár későbbi drága fejlesztési igényeket is kiválthat.

Az alapértelmezett bejegyzés típusoknál (oldalak és blogbejegyzések) megszokhattad, hogy meg tudsz adni (vagy a rendszer azonnal tárol) az adott poszthoz tartozó adatokat a szöveges tartalmon kívül, például elérhető a poszt szerzője, a publikálás dátuma vagy a poszthoz tartozó fő kép. A blogbejegyzéseket emellett te magad kategóriákba sorolhatod és címkékkel láthatod el.

Ha azonban ennél több speciális információt szeretnél hozzáfűzni az adott bejegyzéshez vagy oldalhoz, mindenképpen végig kell gondolnod előre, mi a célod a plusz adattal.

Egyedi mezők és egyedi taxonómia

Az egyedi adatok strukturálására a WordPressben két lehetőség is kínálkozik: kialakíthatsz egyedi mezőket (custom field) vagy egyedi taxonómiát (custom taxonomy).

Az egyedi mezők célja valamilyen egyedi információ (metaadat) hozzáadása a bejegyzésekhez, míg a taxonómia a posztok csoportosítását, szűrését segíti elő valamilyen közös tulajdonságuk alapján.

Jó példa a kettő különbségére, ha könyvekről szól az oldalad, és szeretnéd minden könyv esetében nyilvántartani a szerzőt, a kiadót, a kiadás évét. Jó, ha elérhető, hány oldalas a könyv, milyen színű a borítója vagy mennyibe kerül. Végig kell gondolnod: szeretnénk-e ezek alapján csoportosítani a könyveket? Például szeretnéd-e külön lekérdezni egy bizonyos szerző összes könyvét, egy kiadó összes kiadványát? Minden bizonnyal igen, ezek a tulajdonságok azok, amik alapján csoportosítani szeretnéd a könyveket, azaz érdemes az egyedi taxonómiát választani.

Ezzel ellentétben az oldalszám vagy a borító színe esetében már nem ilyen egyértelmű a helyzet. Szükséged van-e olyan csoportosításra, amely megmutatja a 233 oldalas vagy a sárga borítójú könyveket? Ha nincs, akkor egyedi mezőket érdemes kialakítani ezeknek az adatoknak a tárolására.

Az árral kapcsolatban már nem egyértelmű a helyzet, mérlegelni kell a nyilvántartást. Ha az ár egyedi mezőként van nyilvántartva, a lekérdezés alapján a rendezés sokkal gyorsabb, azaz gyorsan tudjuk rendezni a könyveket az olcsóbbtól a drágábbig. Ha taxonómiaként hozzuk létre, azaz külön rendezzük az 1500 Ft-os, az 1510 Ft-os, a 2000 Ft-os, stb. könyveket, akkor ugyan gyorsan és könnyen meg tudjuk jeleníteni az összes 1510 Ft-os könyvet mint csoportot, viszont sokkal erőforrásigényesebb és problémásabb a könyvek ár szerinti sorba rendezése.

Az egyedi mezőben tárolt adatok tehát magára a posztra nézve egyediek, és akár minden egyes posztnál más lehet az értékük. Az egyedi taxonómia csoportok létrehozását segíti, azaz egy-egy tulajdonság több bejegyzésre is vonatkozik.

Hogy néznek ki ezek a szerkesztő felületen?

Egyedi taxonómia

Az egyedi taxonómia a bejegyzések szerkesztőfelületén szinte ugyanúgy néz ki, mintha kategóriákat jelölnél be. Az egyes taxonómia elemek mellett checkboxok jelennek meg, amiket ki kell pipálni a besoroláshoz. Egyedi taxonómiát plugin segítségével, vagy egyedi fejlesztéssel lehet létrehozni.

Egyedi mezők

Egyedi mezőt fejlesztői tudás nélkül is könnyen létrehozhatsz. Az egyedi mezők szerkesztőfelületen való megjelenítése nem magától értetődő, de kis kísérletezéssel viszonylag könnyen beállítható. Az egyedi mezők létrehozására szolgáló szakasz sokszor alapértelmezetten rejtett. Láthatóvá tételéhez egy bejegyzés szerkesztő oldalát megnyitva a jobb felső sarokban látható három pöttyre kell kattintani, és a Beállítások lehetőséget választani. A megnyíló ablakban az Egyéni mezők checkboxot kell kipipálni. Ekkor a szerkesztő oldal újratöltődik, és a poszt szövege alatt megnyílik egy új panel. Itt lehet egyedi mezőt felvenni, és a tartalmát minden posztnál szerkeszteni.

Ezeknek az alsó panelben felvett egyedi mezőknek a szerkesztése nem kényelmes, mert nincsenek szem előtt, meg kell keresni őket. Ezt könnyítik meg a meta boxok, amelyek a bejegyzés szerkesztőfelületén megjelenő, az alapértelmezett WordPressben nem szereplő egyedi űrlapmezők. Segítségükkel az adatbevitelt végző felhasználónak sokkal könnyebb szerkeszteni a szükséges adatokat, ezek a szerkesztői felületen felhasználóbarát megoldást nyújtanak az információk bevitelére a külön meta box-szal nem rendelkező egyedi mezőkhöz képest.

Egyedi mezőket vagy a fent leírt módon lehet létrehozni, vagy plugin segítségével, amellyel már az adatbevitelt segítő meta boxok is könnyen létrehozhatók.

(Meta boxok a szerkesztőfelületen például a kategóriák és címkék beállítása, a kiemelt kép megjelenítése. Általában a szövegszerkesztőtől jobbra jelennek meg.)

Egyedi adatok és egyedi taxonómia megjelenítése az oldalakon

A rögzített adatok megjelenítéséhez módosítani kell a szükséges .php fájlokat, ha ezeket az egyes bejegyzések oldalán szeretnéd látni.

Az egyedi mezők tartalma inkább itt, az egyes bejegyzések megjelenítésénél lehet hangsúlyos, listák esetében nem. Például az egyes könyvek saját bejegyzésében feltüntetheted a könyv oldalszámát és a borító színét. Ha egyedi mezők információi alapján szeretnél mégis a bejegyzéseket csoportosítani vagy szűrni, az biztosan sok egyedi fejlesztést igényel.

A taxonómia segítségével csoportosított bejegyzések listaszerű megjelenítésére viszont a WordPressben már alapvetően meglévő funkciókat használhatsz. Kis fejlesztéssel könnyen megjeleníthető olyan oldal, amely például – ha a könyveknél maradunk – az ugyanattól a szerzőtől származó könyveket mutatja meg.

Melyiket milyen esetben érdemes választani?

Egyedi mezőt érdemes tehát választani, ha

  • a tulajdonság értéke szinte minden posztnál egyedi lehet;
  • az információ tárolásának fő célja annak megjelenítése a bejegyzés saját oldalán.

Egyedi taxonómiát érdemes kialakítani, ha

  • a posztokat csoportosítani, szűrni szeretnéd az adott szempontok alapján;
  • a tulajdonság sok posztban közös;
  • ha esetleg hierarchikusan szeretnéd a posztok rendszerezését felépíteni.

Másnak is megmutatnád? Oszd meg!

* * * * * * * *

Legyen még jobb a weboldalad! Hasonló bejegyzéseket a Blogban találsz!