WordPress: képek optimalizálása (alt, cím, felirat és egyéb titkos lehetőségek)

SEO
képszerkesztő munkaasztal

Másnak is megmutatnád? Oszd meg!

A bejegyzésekhez szánt képeket előkészíted, aztán feltöltöd a Médiatárba. Megadod a szükséges adataikat, és csatolod a bejegyzéshez. Ha valaha már összezavarodtál a képadatok kitöltésekor, akkor itt a helyed. Most minden részletet és lehetőséget megismerhetsz!

A cikk első része a képméret csökkentéséről szólt.

A képek adatait két helyen tudod szerkeszteni. Egyrészt a Médiatárban, másrészt a bejegyzésnél, ahová beilleszted. Ha már a Médiatárban, feltöltéskor megadsz adatokat, azokat a bejegyzéseknél megöröklik a képek.

Képek adatainak szerkesztése a Médiatárban

WordPressben kép beszúrása esetén a képeket először a Médiatárba töltöd fel. Ekkor a kép mellett látsz néhány mezőt, ahol adatokat lehet megadni. Érdemes ezt a lépést nem kihagyni. De melyiket kellene mindenképpen kitölteni és mit írj oda?

Ezeket a mezőket a kép feltöltése után a felület jobb oldalán láthatod.

WordPress képadatok feltöltéskor
Kép feltöltésekor kitölthető információs mezők. Érdemes képaláírást írni (azaz feliratot), mert kutatások szerint többen olvassák el, mint a bejegyzés teljes szövegét.

Képadatok: helyettesítő szöveg (alt text)

Az alt szó az angol alternative vagy alternate szót rövidíti. Az átlagos látogató ezt a szöveget nem fogja látni, csak akkor, ha valamiért a kép nem töltődik be vagy ha képernyő olvasó programot használ. Feleslegesnek tűnhet a kitöltése, mivel hiánya nem okoz azonnali problémát.

A Google képkereső funkciója azonban nagyban támaszkodik arra a szövegre, ami ebben a mezőben található. Ha számítasz olyan látogatókra, akik képkeresés alapján érkeznek, akkor minél pontosabban érdemes megadni. A keresőmotorok számára ez a legfontosabb információ a kép tartalmáról és bemutatásának szándékáról.

Érdemes minél pontosabb leírást megfogalmaznod a képről és a kép szerepéről a bejegyzésben. Ha nem túl erőltetett, akkor jó, ha tartalmazza a kulcsszót is, de ezzel kapcsolatban nem kell túlzásba esni.

Képadatok: kép címe (title)

A mezőbe automatikusan bekerül a fájlnév kiterjesztés előtti része, azaz akkor sem üres, ha nem töltöd ki. A Médiatár keresőmezője a képek címe alapján keres. Érdemes úgy megváltoztatni, hogy segítségével rátalálj a képre később is. Itt a fájlnévvel ellentétben már használhatsz ékezetes betűket és szóközt is.

Képadatok: felirat (caption)

Általában a kép alatti szövegként jelenik meg a bejegyzésben, de ez minden sablonban egyedi. Ha nem csak dekorációs elem a kép, akkor a bejegyzés szerkesztésekor érdemes ide tartalmat írni.

Képadatok: leírás (description)

Kevesen tudják, mire való ez a mező. Ehhez tudni kell, hogy minden, a Médiatárba feltöltött képpel létrehozol egy speciális, „Csatolmány” típusú posztot, azaz egy külön aloldalt. Ez hasonló egy oldalhoz vagy egy bejegyzéshez: ennek a posztnak ugyanúgy van webcíme, oldalcíme és tartalma.

Ez a mező ennek a posztnak a szöveges tartalmát adja. Ha a képek beállítása olyan, hogy külön oldalon is megnyithatók, akkor olvasható ez a leírás ezen a megnyitott oldalon. (Ha az adott sablon ezt támogatja, és a SEO pluginban sem tettél más beállítást.)

Ennek a kitöltése akkor lehet érdekes, ha szeretnél az egyes képekhez tartalmat kapcsolni, például fotósként. Írsz egy bejegyzést, amihez csatolsz képeket, de azt szeretnéd, hogy a képeket megnyitva további, az adott képhez kapcsolódó magyarázat, történet legyen olvasható. Ha ilyet szeretnél használni, fontos, hogy a WordPress sablonod erre elő legyen készítve. (Ekkor a kép címe lesz ennek az oldalnak a tartalmi címe.)

Ha ezt szeretnéd beállítani, akkor a képre kattintva a megjelenő lebegőmenüben a Hivatkozás beállításai lehetőségre kell kattintani. Egy külső URL megadásán kívül két választás lehetséges: a Média fájl egy új ablakban csak a képfájlt nyitja meg. A Csatolmány oldal a címet, képet és szöveget bemutató oldalt nyitja meg, ha azt a sablon és a SEO plugin is támogatja.

kép megnyitásának beállításai
A WordPressben beállítható, hogy a bejegyzések képei külön aloldalon is megjelenhessenek.

SEO szempontból ez nagyon jól használható oldal lehet, ha viszonylag sok adattal, szöveggel feltöltöd. Ha viszont nem tervezel ide szöveget írni, akkor érdemes inkább a képek saját oldalát az eredeti bejegyzésre automatikusan átirányítani. A keresőmotorok ezt az oldalt ugyanolyan aloldalként kezelik, mint a webhely összes többi oldalát: ha kevés a tartalom rajta, akkor nem fog jó eredményeket elérni.

Ha viszont átirányítod a bejegyzésre, akkor a képkeresésben megjelenik, és ha valaki rákattint, a bejegyzés oldalát nyitja meg.

Ha egy képet már hozzákapcsoltál egy bejegyzéshez, akkor ezeket az adatait már a bejegyzésnél érdemes szerkeszteni. A Médiatárban megtett módosítások csak a jövőbeli felhasználás esetén fognak érvényesülni.

Képek adatainak szerkesztése egy bejegyzés képeként

Ha egy képet felhasználsz egy bejegyzésben, akkor legyen minél közelebb ahhoz a szövegrészhez, amihez kapcsolódik. A legjobb, ha úgy használod a képet, hogy ne kerülgesse, ne folyja körbe a szöveg. Mindenképpen ellenőrizd mobilon is a megjelenését, hogy megfelelő, jól látható-e.

Általános beállítások

WordPress Gutenberg szerkesztőt használva, egy bejegyzés képére kattintva a kép megadható adatai a jobb oldalon jelennek meg az admin felületen. Ezek közül SEO szempontból a középen található Alt Text az érdekes. Ha a Médiatárban nem adtál meg helyettesítő szöveget, akkor itt sem késő kitölteni a mezőt.

kép beállítási lehetőségei bejegyezésben

Haladó beállítások

A jobb oldalon megjelenő beállítások legalján, a Haladó szakaszt lenyitva lesznek láthatók a következő lehetőségek.

kép blokkszintű beállításai, haladó menüpontok

Képadatok: cím tulajdonság

Ez a szöveg lesz az, ami egérrel a képre állva megjelenik. Ez a HTML kódba is bekerül. Az itt található információkat akár a keresőmotorok is használhatják. Érdemes lehet használni, ha nem akarsz képaláírást kiírni, de mégis közölnél információkat a képről.

Képadatok: HTML horgony

Itt egy belső hivatkozás adható meg a képre, így az oldal egy másik részén a hivatkozást használva az oldal nézete ide tud ugrani. A bejegyzés elején található tartalomjegyzék is éppen ugyanígy működik, csak ott a cikk címsorainak hivatkozásai szerepelnek a listában.

Képadatok: további CSS osztályok

CSS osztályok használata már félig-meddig kódolás. Ha a CSS fájlod tartalmaz egyedi formázási lehetőséget képekre, akkor az osztály(ok) nevét ismerve ezek könnyedén alkalmazhatók. Az előnye az, hogy ha csak bizonyos képeken szeretnél változtatni, akkor ezzel a módszerrel kódolás nélkül megteheted. Hátránya, hogy pontosan, fejből kell ismerned a megfelelő CSS osztályneveket.

Képek optimalizálása WordPressben – lépésről lépésre

  1. A képet töltsd föl a Médiatárba.
  2. Ha nem dekorációs szerepe lesz a bejegyzésben, akkor töltsd ki a helyettesítő szöveg mezőt. Tartalmazz a kép pontos leírását és a bemutatás szándékát.
  3. A bejegyzésen belül – ha szükséges – adj meg képaláírást, sokan elolvassák.

Másnak is megmutatnád? Oszd meg!

* * * * * * * *

Legyen még szuperebb a weboldalad! Hasonló bejegyzéseket a Blogban találsz!