Bohém teázó logóterve

Ügyfél: Lusta Kék Elefánt teázó / oktatási projekt

Projekt: logó

Lusta kék elefánt teázó logó

Másnak is megmutatnád? Oszd meg!

Gyakorlatot kaptunk, a Lusta kék elefánt teázónak kell elkészíteni a logóját. Az „ügyfél” azt kérte, ne szerepeljen egyszerre elefánt és csésze a logóban (nem is ragaszkodik egyikhez sem), illetve a logó maximum két színben is jól működjön. Hogyan készült el a logó?

A tervezés indítása

Habár a kívánságok leírása ennyire rövid és kevés információt tartalmaz, mindig összeszedem az információkat, amiből ki tudok indulni. A teázók kellemes, nyugodt helyek, ahová főként találkozni, beszélgetni járnak az emberek. Az „ügyfél” kérése arra utal, elfogadható számára a szöveges és az ábrát tartalmazó logó is. Színeket tekintve nincs megkötés, habár a hely nevében szereplő kéket érdemes lenne szerepeltetni.

Megnéztem néhány magyar teázó, teaház logóját. Ezek többsége vagy brit jellegzetességekre épül, stilizált tealeveleket, kannát, esetleg keleti motívumokat tartalmaz.

Hangulat

A tervezést azzal kezdtem, hogy elképzeltem a helyet. Valaki a Lusta kék elefántnevet adja a teázójának? Bohém helynek tűnik! Vidám keleti minták, merész, élénk színek, kényelmes berendezés jellemezhetik. Apró karcolt mintákkal díszített réztálcákon felszolgált tea és kávé, élénk színű textilek, párnák, függönyök, amit magam elé képzeltem. Talán maga az épület vagy a teázó portálja is meghökkentően színes.

Lusta kék elefánt teázó moodboard

A logó ábrája

Elefánttal nem találkozhatunk gyakran, és ha látunk is egyet, az vagy egy állatkerthez kötődik vagy cirkuszképek jutnak eszünkbe. És hogy ráadásul lusta ez az elefánt? A cirkuszról jutott eszembe egy olyan ülőke, amire többször láttam elefántot felállni, kerek, színesen díszített, de mivel az elefánt lusta, mi lenne, ha a teteje fotelban folytatódna?

Így indultak a tervek. Díszes cirkuszi ülőke élénk színű díszítéssel, és a hozzá passzoló fotel megtalálása. De vajon szemből vagy oldalról legyen ábrázolva? Milyen alakja legyen? Mi lesz majd az a jellegzetesség, amit nagyon le lehet egyszerűsíteni, de egyből felismerhető a fotel alakja és főként kényelme?

Leegyszerűsítettem néhány fotel alakját, és megpróbáltam hozzáilleszteni az ülőke szerkezetét.

Lusta kékelefánt teázó logó története

Több körös szerkesztés és az ábra fokozatos egyszerűsítése során megszületett a logó képi része fekete-fehérben.

Lusta kék elefánt logóterv fekete-fehérben

Betűtípus választása a logóhoz

Játékos, kézírást utánzó betűtípust kerestem a teázó nevéhez vagy valami olyasmit, ami kicsit „ormányos”. A próbálkozások közben néhány színváltozatot is kipróbáltam, hogy lássam, milyen az, amikor az ábra nem fekete. A színeket az előzőleg elkészített hangulatképek alapján próbálgattam.

Lusta kék elefánt teázó logótervei fontválasztáshoz

Egy fekete-fehér felhasználású verzióban az ábra és a szöveg nyilvánvalóan nem lehet átfedésben, de ha viszonylag világos az ábra, akkor már megvalósítható, és szinte várjuk az elefántot a fotelba.

Készült egy egyszerűsített logó is, ha valahol nehézséget okozna az ábra használata, de a szövegnek mindenképpen olvashatónak kell lennie.

A színpaletta véglegesítése során előtérbe kerültek a kék árnyalatai, a hely nevéhez igazodva, amelyek harmonikus megjelenést biztosítanak egymással variálva is. Ehhez kerestem egy jóval világosabb színt a kontrasztos megjelenéshez. A választott színek nyugalmat és vidámságot árasztanak.

A lenti galériában néhány felhasználási javaslat bemutatása látható.

Lusta kék elefánt teázó logóterv

Szeretnél te is egy igazán eredeti, de jól használható logót? Keress meg minket, és mesélj a vállalkozásodról!


A cikkben felhasznált fotók és a bemutatott tárgyak logó nélküli verziójának képei innen származnak: Freepik, GraphicBurger, Unsplash.

Másnak is megmutatnád? Oszd meg!

* * * * * * * *

Ha több projektünket is megnéznéd, a Munkáink oldalon találod őket! Lehetnél te a következő cikk szereplője!