WordPress.com vs wordpress.org – Melyiket válaszd, ha weboldalt szeretnél?

Fa betűkből kirakva egy asztalon, hogy Wordpress

Másnak is megmutatnád? Oszd meg!

Biztosan te is hallottál már a WordPress-ről, esetleg azt is tudod, hogy létezik a wordpress.com és a wordpress.org is, de fogalmad sincs, hogy ez miért van és mi a különbség köztük. Ha weboldal indításán gondolkodsz, jó, ha tisztában vagy az alapokkal, hogy eligazodj az útvesztőben.

Mi az a WordPress?

A WordPress egy szoftver, aminek segítségével akár te is könnyedén létre tudsz hozni gyönyörű weboldalakat programozói tudás és kódolás nélkül. Kezelése felhasználóbarát, könnyen elsajátítható, akár már egy óra alatt is megalkothatod vele első weboldaladat. Te döntöd el, hogy mi legyen a tartalom, milyen képeket és bejegyzéseket teszel közzé, ezeket pedig a későbbiek során is egyszerűen módosíthatod.

Kicsit pontosabban megfogalmazva a WordPress egy nyílt forráskódú tartalomkezelő rendszer (CMS – Content Management System), amely bárki számára ingyenesen elérhető. Nyílt forráskódú, szabadon használható, másolható, terjeszthető, tanulmányozható és módosítható szoftver. Továbbfejlesztésében kellő szaktudással akár mi magunk is részt vehetünk.

A WordPress ma a legnépszerűbb tartalomkezelő rendszer az interneten, jelenleg a világon meglévő weboldalak 39%-a erre van felépítve, így ha épp kedvenc blogodat olvasgatod vagy egy webáruházban vásárolsz, nagy az esély rá, hogy azt egy WordPress alapú weboldalon teszed. Ha úgy döntesz, hogy te is egy ilyen weboldalt szeretnél, kezdőként már az elején beleütközhetsz egy fogas kérdésbe:

WordPress.com vagy wordpress.org? Mi a különbség?

Ha beütöd a keresőbe, hogy “wordpress”, akkor nagy valószínűséggel a wordpress.com és a wordpress.org (illetve a hu.wordpress.org) lesz az első két találat. Általában a .com végződésű webcímeket gondoljuk egy-egy külföldi cég, szolgáltatás, márka stb. hivatalos oldalának, de jelen esetben ez nem így van, a .org végződésű oldal a WordPress hivatalos otthona.

Első két keresési eredmény wordpress keresésre
Első két keresési eredmény “wordpress” kifejezésre

Azonban ha az egyszerűbbtől akarunk haladni a bonyolultabb felé, a wordpress.com-al kell kezdenünk.

wordpress.com

A wordpress.com egy 2005 óta létező szolgáltatás, ami a WordPress-re, mint szoftverre épül. Ennek használatához nem kell tárhely előfizetéssel és domain-el rendelkezned, mindezeket megkapod a szolgáltatás keretében, illetve a szoftvert sem kell letöltened sehova. Az, hogy milyen keretek között tudod használni a szolgáltatást, attól függ, hogy milyen előfizetői csomagot választasz. Létezik a teljesen ingyenes verzió is, nyilván ebben az esetben kell a legtöbb megkötéssel számolnod. A fizetős csomagokból is több fajta létezik (Personal, Premium, Business, eCommerce), ezek aktuális árazását és a csomagban foglaltak részletezését itt találod: wordpress.com/pricing.

wordpress.com csomagjainak összehasonlító táblázata
A wordpress.com aktuális csomagjai a cikk írásakor

Nézzük, hogy dióhéjban mire lehet számítani, ha a wordpress.com-on szeretnél weboldalt létrehozni:

 • Sablonok: A sablonok határozzák meg az egész weboldal megjelenését, a képek, szövegek elrendezését, a színvilágot, a betűtípust, stb. Ingyenes verzióban egy limitált sablongyűjteményből választhatod ki a neked tetszőt, míg Premium előfizetéstől fölfelé már a prémium sablonokból is tudsz válogatni. A sablonok módosítása, testre szabása korlátozott. Külső forrásból származó sablonokat nem lehet feltölteni.
 • Bővítmények (plugin-ek): A WordPress egyik fő erőssége a bővítményekben rejlik, ugyanis ezek segítéségével tudsz speciális funkciókat adni a weboldaladhoz. Sajnos bővítményeket feltölteni csak a Business csomagtól fölfelé lehet egy rendelkezésre álló bővítmény csomagból. Az olcsóbb csomagokban csak a beépített bővítmény-szerű megoldásokat lehet használni.
 • Domain-név: Az ingyenes verzióban nem lehet egyedi domain neved, egy aldomain-t fogsz kapni, melyben szerepel a wordpress kifejezés (pl. teoldalad.wordpress.com). Ha teljesen egyedi domain nevet szeretnél (wordpress nélkül), már egy fizetős csomagot kell választanod.
 • Reklámok: A WordPress minden egyes oldaladon reklámokat fog elhelyezni, melyekből te nem jutsz bevételhez. Bármely fizetős csomaggal megszabadulhatsz ettől. Ezen felül reklámfelületeket sem tudsz eladni. A Premium és Business ügyfelek automatikus hozzáférést kapnak a WordAds programhoz, melyen keresztül ez megoldható.
 • Powered by WordPress.com link: Ezt a linket kiteszik az oldaladra, csak fizetős csomagban szedhető le.
 • SEO (keresőoptimalizálás): Mivel nem lehet bővítményeket telepíteni, nem igazán állnak rendelkezésre SEO eszközök. A Business csomagtól felfelé van erre lehetőség.
 • Statisztikai eszközök: a Google Analytics telepítése csak a Premium csomagtól felfelé lehetséges.
 • Webshop: Kialakítása csak a legdrágább eCommerce csomaggal lehetséges.
 • Karbantartás: Megcsinálják helyetted a szolgáltatás keretében. Ide tartozik például a frissítések végrehajtása, biztonsági mentések készítése, optimalizálás, stb.
 • A weboldal felfüggesztése: A felhasználási feltételek megsértése esetén felfüggeszthetik az oldaladat, illetve a tartalmat is eltávolíthatják anélkül, hogy erről téged előzetesen értesítenének.
 • Díjak: ingyenes, illetve az előfizetett csomagtól függ a mértéke

wordpress.org

Ahogy korábban már említettük, ez a WordPress hivatalos oldala. Innen tudod letölteni magát a szoftvert, itt találod a hivatalos dokumentációt, illetve itt tudsz segítséget kérni a különböző témájú fórumokon, ha elakadsz valamivel.

A szoftver használatához rendelkezned kell domain névvel és tárhellyel, ahova letöltöd a WordPress-t.

Összehasonlítva a wordpress.com-al:

 • Sablonok: Használhatsz ingyenes, fizetős vagy akár teljesen egyedi, kifejezetten a részedre létrehozott saját sablont is. A sablonokat szabadon módosíthatod, testre szabhatod.
 • Bővítmények (plugin-ek): Bármilyen ingyenes, fizetős vagy egyedi plugin feltölthető, használható.
 • Domain-név: A weboldalad a saját, általad kitalált domain néven lesz elérhető, aminek nem kell tartalmaznia a wordpress kifejezést.
 • Reklámok: Az oldaladon esetlegesen megjelenő reklámfelületekről te rendelkezel, az ebből befolyó bevétel is téged illet.
 • Powered by WordPress.com link: Nem kell feltüntetni a weboldalon.
 • SEO (keresőoptimalizálás): Bármilyen SEO bővítményt, egyéb SEO eszközt szabadon telepíthetsz.
 • Statisztikai eszközök: Szintén szabadon telepíthető bármilyen analitikai eszköz, például a Google Analytics.
 • Webshop: Létrehozása korlátok nélkül lehetséges.
 • Karbantartás: A weboldal karbantartása a te felelősséged, így neked kell figyelned például a frissítések elvégzésére.
 • A weboldal felfüggesztése: Nem kell attól tartanod, hogy egyszer csak felfüggesztik a weboldaladat, mert valahol valaki úgy ítélte meg, hogy megsértetted a felhasználási feltételeket. A weboldalad felett teljes mértékben te rendelkezel, te vagy a tulajdonosa, gyakorlatilag azt teszel vele, amit akarsz. (Természetesen ez alól kivétel, ha valami illegálisat csinálsz.)
 • Díjak: A domain regisztráció éves díjával, illetve a tárhely szolgáltatás (hosting) havidíjával mindenképp kalkulálnod kell. Emelheti a költségeket a fizetős sablon és bővítmények ára. Ezen felül ha saját, személyre szabott sablont szeretnél és nem vagy webfejlesztő, meg kell bíznod egy programozót, aki elkészíti neked a sablont.

Melyiket válaszd a kettő közül?

wordpress.org és wordpress.com egymás mellett megnyitva, középen egy kérdőjel

Először el kell döntened, hogy milyen weboldalt szeretnél. Ha csak egy egyszerű blogot, ahol meg akarod osztani a gondolataidat és fotókat akarsz közzétenni, akkor jó választás a wordpress.com-on egy ingyenes előfizetés. Ez a platform biztonságos, megbízható és könnyű a rendszer használata, bárki számára könnyen megtanulható. Hátránya, hogy nagyon sok megkötéssel kell számolnod és tulajdonképpen épp a WordPress legfőbb erősségéből, az alakíthatóságból, a rugalmasságból nem részesülsz, ami miatt manapság annyira népszerű.

Ha már pénzt is szeretnél keresni a blogoddal, esetleg követői közösséget építeni, online kurzusokat tartani, webshop-ot indítani és tulajdonképpen minden más esetben, ami több, mint egy sima hobbiblog, inkább a wordpress.org az ajánlott. Egyrészt ki tudod használni a szoftverben rejlő előnyöket, másrészt a töredékébe kerül a wordpress.com-on elérhető, már valamilyen szintű szabadságot, rugalmasságot nyújtó drágább fizetős csomagnak.

Bizonytalan vagy, hogy indulj neki egyedül? Keress meg minket, készítünk neked egy személyre szabott weboldalt!

Másnak is megmutatnád? Oszd meg!

* * * * * * * *

Legyen még jobb a weboldalad! Hasonló bejegyzéseket a Blogban találsz!