A weboldal ruhája, avagy melyiket válaszd: ingyenes, fizetős vagy egyedi WordPress sablon?

Színes, vidám ruhák lógnak egy boltban egy fa állványon

Másnak is megmutatnád? Oszd meg!

Miután eldöntötted, hogy WordPress alapú weboldalad lesz és túljutottál a wordpress.com vs wordpress.org jelentette kavarodáson, a következő nagy kérdés, hogy egyáltalán hogy nézzen ki a weboldalad. Ahhoz, hogy a weboldaladnak „ruhája” legyen, azaz megjelenjen valamilyen kinézetben, muszáj egy sablont aktiválnod. Ebből a sablonból nagyon sokféle létezik, kezdve a nagyon egyszerű ingyenes WordPress sablonoktól, egészen a kifejezetten számodra megtervezett és felépített, teljesen egyedi sablonig.

Mi az a WordPress sablon?

A sablon tulajdonképpen az alapja minden WordPress oldal megjelenésének. Meghatározza a weboldal kinézetét, például a színpalettát, a szövegek és a képek elrendezését, a gombok és a menü milyenségét, az alkalmazott betűtípust. A sablon tehát veszi a meglévő tartalmat és egy meghatározott módon bemutatja azt a látogatóknak. Ha lecseréled a sablont, az a megjelenés is megváltozik, ahogy a látogatók látják az oldaladat. Jól lehet hasonlítani az öltözködéshez, hiszen te is felvehetsz különböző ruhákat, de attól még te magad – azaz a tartalom – ugyanaz marad.

A sablonok a WordPress admin felületén, a Megjelenés – Sablonok fülön érhetők el. Itt látjuk a már telepített, rendelkezésre álló sablonokat, melyeket csak egyszerűen be kell kapcsolni, hogy aktiválódjanak. Ezek felett találjuk az „Új hozzáadása” gombot, amelynek megnyomásával akár egy külső forrásból származó sablont is feltölthetünk, de keresgélhetünk a már ott lévő több ezer sablon között is.

Sablonok hozzáadását mutató képernyőkép a WordPress admin felületén
Az admin felületen így látjuk a sablonokat. Pirossal bekeretezve a sablon feltöltése, illetve a szűrési, keresési lehetőségek

Ha kiválasztottad a megfelelő sablont, a „Telepítés” gomb megnyomásával tudod letölteni, utána pedig bekapcsolni az admin felületen. Ezek után a szövegeket és a képeket kicserélheted a saját tartalmadra. A sablontól függ, hogy mennyire módosíthatók a beállításai, mennyire szabható testre a megjelenés.

A sablonokból létezik ingyenes, fizetős (ezen belül prémium) és az egy meghatározott weboldal számára létrehozott egyedi sablon is. De melyik kategóriát válasszuk?

Ingyenes WordPress sablonok

Az ingyenes sablonok nem véletlenül ingyenesek. Leginkább csak arra jók, hogy kezdőként egy nagyon egyszerű oldalt vagy egy blogot elkészítsünk velük. Elég sok hátrányuk van, így ha hosszabb távra gondolkodsz, mindenképpen megéri inkább egy fizetős sablont választani.

Ingyenes WordPress sablonok itt találhatók: wordpress.org/themes. (Ugyanezeket éred el a fentebb említett módon, azaz a weboldalad admin felületén a Megjelenés – Sablonok fülre kattintva.)

Az ingyenes WordPress sablonok hátrányai

 • A design általában egyszerű, nincs benne semmi különleges. Gyakran sok száz vagy ezer oldal használja ugyanazt az ingyenes sablont, így lehetetlen egyedinek lenni és kitűnni a tömegből.
 • A beépített funkciók (pl. űrlap) általában nagyon limitáltak, vagy nem is igazán vannak.
 • A kódban gyakran vannak hibák, vagy ami még rosszabb, kártékony kódrészletek.
 • A programhibák és a felesleges kódrészletek miatt az oldal betöltése lassabb, ami különösen mobilon nagyon zavaró tud lenni, akár a látogatók elvesztését is jelentheti.
 • A „support” gyakran nem működik, hiszen az ingyenes sablon fejlesztője nem köteles támogatást nyújtani a felhasználónak.
 • Az ingyenes sablonokat nem igazán frissítik, így egyre inkább sebezhetővé válik az oldalad.
 • Mindezek miatt a sablont gyakran kell cserélni. Erről akár azt is gondolhatnád, hogy jó, de ez nem biztos, hogy így van, hiszen a rendszeres olvasóid megszoktak egy bizonyos megjelenést és a gyakori váltás zavarhatja őket.
Twenty Twenty-one WordPress sablon bemutató oldala
A WordPress egyik saját ingyenes sablonjának, a Twenty Twenty-One-nak a bemutatása. Jobb oldalon látható, hogy mikor volt utoljára frissítve, hány weboldal használja, illetve milyen értékeléseket kapott.

Fizetős WordPress sablonok

Ezeket az előregyártott sablonokat meghatározott összegért tudod megvásárolni. Az áruk változó, általában annál drágábbak, minél többet tudnak. A díjuk lehet egyszeri, de a prémium sablonok esetében, mint például a Divi, előfizetéses rendszer is működik. Fizetős sablonokat például a Themeforest-en találsz.

A fizetős sablon akkor jó választás, ha találsz egy olyat, ami a te tevékenységedhez és elképzelésedhez pontosan illik, és nem is igazán kéne változtatni rajta.

Négy, étterem kategóriájú sablon bemutatása
A Themeforest-en „restaurant” kategóriára szűrt találatokból az első négy

A fizetős WordPress sablon előnyei

 • Gyors és könnyű: Már kész van a design, így ha már megvan a tartalom, amit föl akarsz tölteni, nagyon gyorsan egy működő weboldalad lehet.
 • Az ingyenes sablonokhoz képest már ad bizonyos rugalmasságot, bár nem sokat. (A prémium sablonok jóval nagyobb mértékű alakíthatóságot kínálnak, de ez az árukban is tükröződik, illetve a használatukat külön meg kell tanulni.)
 • Pénz megtakarítás: Egy egyedi sablon elkészíttetésének a töredékébe kerül.
 • A sablon fejlesztője elvileg gondozza a sablont, hogy hosszú távon is jól működjön, azaz elvégzi például a hibajavításokat. Neked csak annyi a dolgod, hogy ha az admin felületen látod, hogy frissítés érhető el a sablonhoz, megnyomod a Frissítés gombot.

A fizetős WordPress sablon hátrányai

 • Elképzelhető, hogy nagyon sok másik weboldal is az általad választott sablont használja, így könnyen szembejöhet az oldalad, csak épp egy másik tartalommal.
 • Be vagy zárva egy adott design-ba. Ha személyre akarod szabni a megjelenést, megkötésekbe ütközhetsz. A branding lehetőségek gyakran limitáltak a meglévő színpaletta vagy a testreszabási lehetőségek hiánya miatt.
 • Ezeket a sablonokat egy széles felhasználói réteg számára hozzák létre, ebből kifolyólag sok olyan funkció is lehet egy-egy sablonban, amire neked nincs szükséged, nem használod. A sok funkció meglétéhez sok kód és bővítmény szükséges, amik bele vannak építve a sablonba és a böngésző minden egyes alkalommal előkészíti őket függetlenül attól, hogy használatban vannak-e vagy sem. Ez a folyamat lassítja az oldal betöltését, ami egy rosszabb felhasználói élményt eredményez. Mindezt a Google sem díjazza, az oldalad hátrébb fog kerülni a keresési eredményekben.
 • Ha valamilyen speciális funkcióra lenne szükséged, nem biztos, hogy találsz hozzá megfelelő sablont.
 • Az előnyök között említettük, hogy a sablon fejlesztője gondozza is az általa létrehozott sablont. Azonban ha valamilyen problémád adódik az oldallal, nehezebben tudsz utánajárni a megoldásnak, hiszen a fejlesztővel gyakorlatilag nincs közvetlen kapcsolatod. Sokszor az az időintervallum is limitált, amíg támogatást nyújtanak a felhasználóknak.

A fizetős sablon kiválasztásánál fontos, hogy már az elején gondold ki, hogy milyen funkciókra lesz szükséged akár a jövőben is. Így elkerülheted, hogy a nem megfelelő sablonválasztás miatt elölről kelljen kezdeni az egészet egy másik sablonnal.

Egyedi fejlesztésű WordPress sablonok

Az egyedi fejlesztésű sablonok nulláról vannak felépítve kifejezetten egy adott weboldal számára. Ha nem találsz megfelelő sablont az előregyártottak között, mert speciális igényeid vannak a megjelenéssel vagy a funkciókkal kapcsolatban, vagy a márkád túl fontos ahhoz, hogy egy előre elkészített sablonra húzd rá a weboldaladat, akkor jó választás lehet egy egyedi sablon.

Az egyedi WordPress sablon előnyei

 • A tervezés egy üres lappal kezdődik. Te, azaz a megrendelő elmondod, hogy mik az elképzeléseid, milyen design-t szeretnél, milyen speciális igényeid vannak a weboldallal kapcsolatban. Ezek alapján a tervező elkészíti az oldal drótvázát, ami tulajdonképpen egyfajta tervrajz: a weboldal felépítését mutatja meg sematikusan, design nélkül. A drótváz jóváhagyása után kerül sor a design megtervezésére, végül pedig a kódolásra. A folyamat végére egy olyan weboldal születik, ami pontosan megfelel az igényeidnek és teljesen egyedi.
 • Az egyedi kódolásnak köszönhetően az ilyen oldalak betöltése sokkal gyorsabb, hiszen nem tartalmaznak felesleges kódrészleteket és a bővítmények is zökkenőmentesebben működnek.
 • A fejlesztővel közvetlen kapcsolatban vagy, így az esetlegesen később felmerülő problémákkal kapcsolatban valószínűleg hamarabb jutsz megoldáshoz.
Egy drótvázat bemutató tablet áll az asztalon, mllette egy cserepes virág és egy bögre kávé
Wireframe

Az egyedi WordPress sablon hátrányai

 • Az ilyen sablonok megépítése a bonyolultságuktól függően több hét, de akár több hónap is lehet, tehát türelmesen ki kell várnod, míg megszületik a weboldalad.
 • Nagyságrendekkel drágábbak, mint egy előregyártott sablon. Érdemes inkább befektetésként tekinteni rájuk.
 • Előnyként és hátrányként is lehet gondolni arra, hogy a megrendelőnek aktívan közre kell működnie a weboldal létrejöttében, azaz nem csak a fejlesztőnek, hanem neki is időt-energiát kell ráfordítania, főleg a tervezés során.
 • Az előre gyártott sablonokra is érvényes, de ebben az esetben is igaz, hogy meg kell tanulni az oldal kezelését, hogy ne kelljen külön fizetni a fenntartásért is.
Szemüveges kutya egy tabletet néz elgondolkozva

Akkor most melyiket válasszam?

Ha teheted, az ingyenes sablont kerüld el!

A fizetős, előre gyártott sablonokat abban az esetben válaszd, ha alacsonyabb a költségvetésed és egy viszonylag kisebb, kevesebb összetevőből álló weboldalt szeretnél rövid idő alatt. Ha nem tudod, hogy milyen design-t szeretnél, nem tudod, hogy mi nézne ki jól, szintén jó kiindulási alap lehet egy ilyen sablon. Fontos, hogy az összes, akár a jövőben szükséges funkcióra gondolj már a sablon megvásárlásakor is.

Ha a költségvetésed engedi, egyértelműen az egyedi fejlesztésű sablon a legjobb választás, mivel egyedi design-t és funkciókat tudsz adni az oldaladnak, gyakorlatilag úgy alakíttathatod ki, ahogy csak akarod. Ha nem találsz olyan sablont, ami változtatások nélkül megfelelne az igényeidnek, vagy ha a jövőben új funkciókat szeretnél hozzáadni, szintén ez a legjobb választás. Nem utolsó szempont, hogy a betöltési sebesség az egyedi sablon esetében a legjobb.

Nagyon rövid összefoglaló:

A weboldal képességei ebben az irányban nőnek: ingyenes sablon – fizetős sablon – egyedileg épített sablon. A legvégső szempont általában az idő (mikorra kell a weboldal?) és a pénz (mennyit tudsz rászánni?).

Ha úgy döntöttél, hogy egyedi fejlesztésű sablont szeretnél, keress minket bátran!

Másnak is megmutatnád? Oszd meg!

* * * * * * * *

Legyen még szuperebb a weboldalad! Hasonló bejegyzéseket a Blogban találsz!