Mire jó a moodboard?

Képek és feljegyzések lógnak a falon

Másnak is megmutatnád? Oszd meg!

Biztosan te is találkoztál már lakberendezési vagy divattal foglalkozó magazinban moodboard-al, csak nem tudtad, hogy amit látsz, annak neve is van. A moodboard jelentése nem túl magyarosan hangulattábla. Egy olyan szemléltetőeszközről van szó, melyen képek, szövegek, grafikák, egyéb vizuális elemek jelennek meg egyetlen kollázzsá összegyúrva, egységes hangulatot árasztva. Készítése nem bonyolult, viszont nagy segítségünkre lehet egy-egy projekt tervezésénél.

Stefani Jessica által készített moodboard
Stefani Lefler munkája
Frantisek Kusovsky által készített moodboard
Frantisek Kusovsky munkája

Moodboard készítése – az első lépés a tervezői munkában

Amikor belekezdünk egy új munkába, fontos, hogy tisztában legyünk az ügyfél elképzeléseivel. És itt nem csak lakberendezésről vagy divatról lehet szó, ez az eszköz fontos kiindulópontja a webdesign-nak is. Az előzetes egyeztetések során az ügyfelünk feltehetően elmondta, hogy például „friss” vagy „luxus” hangulatú weboldalt szeretne, de nem biztos, hogy ez neki és nekünk is ugyanazt jelenti. A moodboard ennek tisztázásában segíthet, hiszen egy képi világról már sokkal könnyebben eldönti mindenki, hogy megfelel-e az elképzeléseinek, tetszik-e neki vagy sem, ilyen hangulatra, stílusra gondolt-e.

Az alábbi moodboard egy vidéki optika új arculatához készült inspirációként.

Selmeczi Optika moodboard

Mi kerüljön a moodboard-ra?

Erre nézve nincsenek szabályok, gyakorlatilag bármit felhasználhatunk a készítéséhez, ami tetszik és beleillik a koncepcióba. A teljesség igénye nélkül ezek az alábbiak:

  • fényképek
  • illusztrációk
  • különböző textúrák és minták
  • színpaletta
  • kulcsszavak

A moodboard-ot célszerű akár 2-3 különböző változatban, más-más elképzelés szerint elkészíteni, hiszen így ügyfelünk is könnyebben el tudja dönteni, hogy melyik hangulat áll hozzá legközelebb. Lehetnek benne olyan elemek, amik szerepelni fognak a végterméken, például a weboldalon, és lehetnek olyanok is, melyeknek csak hangulatkeltő szerepük van, de a későbbiek során már nem jelennek meg.

A moodboard készítés előnyei

  • Kiindulási alapot jelent a tervezői munka során, melyhez mindig vissza tudunk nyúlni.
  • Időt és energiát takaríthatunk meg vele, hiszen nem indulunk el egy olyan irányba, melyről később kiderül, hogy nem felel meg az ügyfél elvárásainak.
  • Ha többen dolgozunk ugyanazon a projekten, nagy segítség lehet abban, hogy a csapattagok ugyanazt értsék az adott stílus alatt.
  • Ahogy már korábban is említettük, nagyon hatékony prezentációs eszköz, hiszen egy kép többet mond ezer szónál.
Nathalie Hernández által készített moodboard
Nathalie Hernández munkája
Chris May Sikora által készített moodboard
Chris May Sikora munkája
Chas Thuransky által készített moodboard
Chas Turansky munkája

Moodboard készítése saját kezűleg

Moodboard-ot te is készíthetsz saját szórakozásodra! Például képzeld el, milyen lesz a következő nyaralásod, vagy hogy milyenné szeretnéd alakítani a kertedet, milyen hangulatú szobát álmodtál meg – majd mindezt öntsd fizikai formába.

A moodboard-nak nem kell feltétlenül digitális formában léteznie, elkészítheted akár magazinokból kivágott képekből kartonpapírra vagy a faliújságodra is. Ennek megvan az az előnye, hogy nem csak képeket, hanem kisebb tárgyakat is rá tudsz erősíteni és akár egész nap szem előtt lehet. A digitális formátumnak viszont az az előnye, hogy az interneten található ingyenesen felhasználható képek száma gyakorlatilag végtelen, így biztosan megtalálod a kedvedre valókat.

A digitális változat elkészítéséhez ma már ingyenesen elérhető programokat is tudsz használni. Ilyen például a Canva, ami a moodboard készítésén kívül még számos egyéb kép- és grafikai anyag előállításában is segítségedre lehet, például social media bejegyzések, plakátok, prezentációk, önéletrajzok, stb elkészítésében. A Pinterest-re is tekinthetsz úgy, mint egy végtelen moodboard-ra, hiszen elég beírnod a megfelelő keresőszót és máris kész a hangulattáblád. Itt egyébként érdemes rákeresni magára a „moodboard” szóra is, ha inspirálódni szeretnél.

cottonbro fotója a Pexels oldaláról

Rendelj tőlünk weboldalt vagy arculattáblát és garantáltan találkozni fogsz moodboard-al!

Másnak is megmutatnád? Oszd meg!

* * * * * * * *

Legyen még szuperebb a weboldalad! Hasonló bejegyzéseket a Blogban találsz!